Vragen? Bel ons: 0228 - 520791
Veelgestelde vragen
1 Vragen over gas
1.1 Wat is de gasfles 10 kg staal propaan gas?

De stalen 10 kg gasfles is nog altijd de meest gebruikte gasfles voor je caravan, barbecue en terasverwarmer.

Dankzij toepassing van nieuwe technieken en staalsoorten bij de productie weegt de stalen gasfles van ongeveer 6 kg. De verdampingscapaciteit van propaan bij stalen gasflessen beter is dan bij kunststof gasflessen. Het grote verschil in prijs tussen staal en de alternatieven is voor veel gebruikers nog altijd een reden om nog voor de stalen gasfles te kiezen.

  • Leeg gewicht c.a. 5.8 kg
  • Inhoud capaciteit 5 kg. propaan
  • hoogte gasfles 48 cm. diameter 23 cm.
  • Prijs per gasfles gevuld met 5 kg. propaan varieert.
1.2 Heeft een gasfles een houdbaarheidsdatum?
Een gasfles heeft een houdbaarheidsdatum. Als je fles over de datum is krijgt je geen onderhoudspremie (niet te verwarren met statiegeld) terug. Je kunt een nieuwe gekeurde fles aanschaffen. Je oude fles laat je bij ons achter,  je krijgt een fles mee die herkeurt is. Afhankelijk van het aantal jaren betaal je daar onderhoudspremie voor.  Je oude fles, kun je kosteloos bij ons achterlaten. Wij zorgen dan voor een correcte afvoer (let op: gemeenten en oud ijzer handelaren accepteren de flessen niet).
1.3 Waar op letten bij de gasfles?
Een groene 5 kilo propaanfles is 10 jaar goedgekeurd. Het ingangsjaar staat in de kraag van de fles. Staat hier bijvoorbeeld 16, dan is de fles gekeurd t/m 2016. Alleen goedgekeurde flessen mag je ruilen. Als het goed is krijgt je hetzelfde keurjaar terug, krijg je toch een oudere fles terug, dan worden de keurjaren aan je terugbetaald. Krijg je een jongere fles terug, dan moet je keurjaren bijbetalen.
1.4 Verschillende gassen?

Van de drie soorten gas: butaangas, propaangas en LPG, worden butaangas en propaangas vooral gebruikt voor recreatie, zoals koelboxen, kachels, kooktoestellen en barbecues. Het verschil tussen butaangas en propaangas is het kookpunt (temperatuur waarbij het gas van vloeistof in gas overgaat en andersom). Bij butaan is dat 0 °C en bij propaan -44 °C. Dit betekent dat butaangas vloeibaar en dus onbruikbaar wordt bij een temperatuur lager dan 0 °C. Butaangas is daarom ongeschikt voor de winterperiode. Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas.

LPG (liquefied petroleum gas) is een mengsel van butaangas en propaangas, aangevuld met enige toevoegingen. Omdat LPG bestemd is voor aandrijving van verbrandingsmotoren zijn deze toevoegingen bedoeld om een betere smering te behalen. Hierdoor is LPG niet zomaar voor recreatieve doeleinden te gebruiken.

Neem contact op
* Verplichte velden